Wij verzorgen uitvaarten in de omgeving van Amsterdam, Almere, Diemen en Zaanstad.
Dag & nacht bereikbaar op meldnummer 06-575 44 185


Rouwverwerking

De periode tussen het overlijden en de uitvaart is voor u als nabestaande doorgaans een drukke periode. U moet veel regelen en u krijgt veel aandacht van uw omgeving. Maar het is ook een periode, waarin u niet altijd even goed toekomt aan het verwerken van uw eigen verdriet. Daarvoor is pas tijd na de uitvaart.

Troost

De één vindt troost in het geloof, de ander bij andere mensen of door zich te storten op een hobby of het werk: iedereen heeft zijn eigen manier van rouwverwerking.
Toch komen heel veel nabestaanden op een gegeven moment met zichzelf in de knoop. Niet vreemd natuurlijk. Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis.
Verwerking van het verlies van een dierbare verloopt bij iedereen anders. De intensiteit verschilt van dag tot dag en vaak ervaart men meerdere emoties tegelijkertijd. Zoals het gevoel in de steek gelaten te worden en opluchting dat een zware lijdensweg geëindigd is. Men kan schuldgevoelens ervaren vanwege nooit uitgeproken kwesties of onbeantwoorde vragen. Ontkenning kan eerst nog de boventoon voeren, maar ook woede of depressie. Verdriet kan eveneens fysiek worden beleefd, zoals hoofdpijn of verdwijnen van de eetlust.

Rouwen

Het plaats geven aan het verlies is een proces waarvan de duur niet vooraf bepaald kan worden. Confrontatie met het gemis en aanvaarding van het nieuwe leven zullen een evenwicht moeten vinden. Rust, lichamelijke beweging en structuur in het dagelijks leven ondersteunen de verwerking. Een zinvolle taak zoals vrijwilligerswerk kan hierbij eveneens helpen. Het delen van de emoties is echter het belangrijkst, door te praten met anderen of door ze toe te vertrouwen aan papier. Onderdrukking van de rouw leidt vaak tot lichamelijke en psychische klachten.

Omgaan met omgeving

Steun uit nabije omgeving helpt bij het verwerken van het verdriet. Bieden van praktische hulp is fijn, evenals het bieden van een luisterend oor. Vraag aan de nabestaande waar deze behoefte aan heeft. Blijf dit doen want verdriet zwakt niet af na een paar weken of maanden. Vergeet de overledene niet, blijf deze benoemen.

Hulp bij rouwverwerking

Rouw verwerken kan men niet alleen. Er bestaan lotgenotengroepen waar nabestaanden elkaars ervaringen kunnen. Ook zijn er aparte lotgenotengroepen gericht op mensen die een kind zijn verloren, een partner of een dierbare door suïcide. Via de huisarts of het maatschappelijk werk kan er naar professionele hulp gezocht worden. Er zijn eveneens professionele rouwtherapeuten die begeleiding bieden bij verschillende soorten verlies, zoals verlies van een partner of kind, of bij verlaat verdriet – verlies dat pas jaren later tot uiting komt.

Rouwverwerking is heel persoonlijk

DVA Uitvaartzorg heeft in haar bestaan veel ervaring opgedaan met rouwverwerking. We hebben een groot netwerk met mensen en organisaties die u, uw kinderen of andere betrokkenen kunnen helpen. Misschien is één gesprek genoeg, maar wellicht vindt u veel troost in een contactgroep die regelmatig bij elkaar komt. Wij brengen u graag in contact met specialisten, zodat u zo mogelijk de draad weer kunt oppakken.